Blog

Blogs

Huidveroudering en DNA schade door UV straling

Huidveroudering en DNA schade door UV straling

Ook wij waren gelijk van de eerste zonnestralen aan het genieten. Op de foto zie je mijn zoontje van bijna 1,5 en mij, bij mijn ouders achterin de tuin. Echt een uitje in deze corona tijd! Ik denk dat de rest van Nederland ook gelijk wel kon genieten van dit mooie weer. Wanneer de eerste zonnestralen Nederland bereiken, wil iedereen zo snel mogelijk een bruin tintje opbouwen. Maar wat veel mensen niet weten is dat je door straling van zonlicht niet alleen sneller kans hebt op huidkanker, maar dat het ook vervroegde huidveroudering, een slappe huid en rimpels veroorzaakt. De gevolgen van blootstelling aan UV-straling zijn rimpels, pigmentvlekjes en de huid wordt slap door de afbraak van de elastinevezels. Denk aan een elastiekje dat lang in de zon heeft gelegen: waar het eerst veerkrachtig en flexibel was, is het nu slap en kruimelig. Hoe kun je dan op een veilige en verantwoorde manier dat mooie, bruine kleurtje pakken, zonder huidveroudering te ervaren?

Ook met een zonnebrandcrème word je bruin

Vaak wordt er gezegd: hoe hoger de factor, hoe minder bruin je wordt. Dit is niet waar. Een crème met een factor beschermt je tegen verbranding en huidveroudering, maar je wordt nog steeds bruin. Het blokkeert UV-licht, maar niet alles. De crème zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid doorkomt, zodat je mooi bruin wordt en niet verbrandt. Wanneer je niet snel bruin wordt, ligt dit bijna altijd aan wat voor soort huid je hebt, niet aan een zonnebrandcrème. Wanneer je een lichtere huidtype hebt, word je gewoonweg moeilijker bruin.

‘Ik verbrand niet, dus ik hoef niet te smeren’

Een van de grootste ergernissen van ons als huidspecialisten, is dat veel mensen denken dat ze zichzelf niet hoeven in te smeren met een factor, omdat ze zelden verbranden. Verkeerd gedacht. Want wat deze mensen niet weten, is dat een factor niet alleen beschermt tegen verbranden, maar het beschermt ook tegen DNA-schade. Je huid verbrandt dan misschien niet, maar de uv-stralen hebben veel meer effect op je huid dan je denkt. Voor je het weet is er zonneschade, wat een ontzettend grote rol speelt in versnelde huidveroudering.

UV-A en UV-B

Uv-stralen bestaan uit uv-A, uv-B en uv-C. De laatste is het meest schadelijk en agressief, maar deze straling wordt gelukkig tegengehouden door de ozonlaag. Het zonlicht dat wij op onze huid krijgen, bestaat uit uv-A en uv-B. Deze kunnen beiden verschillende effecten veroorzaken. Een ezelsbruggetje om die effecten te onthouden is

Uv-A staat voor Aging

Uv-B staat voor Burning

Zonneschade

Uv-B kan ervoor zorgen dat je verbrandt. Uv-A veroorzaakt veroudering. Dit kan zich ontwikkelen in pigmentvlekken, rimpels en uitdroging, maar uiteindelijk ook in andere DNA-schade.

Geheugen van de huid

Je huid heeft een soort geheugen en slaat op hoe vaak je bent verbrand. Op de plekken waar je huid al eens is verbrand, blijft de huid voor altijd gevoeliger voor de zon. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer kinderen in hun kindertijd drie keer erg verbrand zijn, dat zij op latere leeftijd vijf keer meer kans hebben op huidkanker.

Extra felle zon door Coronacrisis

Is jou het ook opgevallen? Het lijkt wel of het sinds de coronacrisis veel mooier weer is dan anders, dat de zon extra fel schijnt. Dat kan best kloppen.

Natuurlijk is het niet zo dat het coronavirus er zelf voor zorgt dat het stralend weer is, maar de gevolgen ervan hebben wel degelijk impact op het weer. Dat komt door een aantal factoren.

Allereerst is er weinig vliegverkeer. Daardoor hangen er minder vliegtuigstrepen in de lucht. Die strepen houden normaal gesproken veel zonlicht tegen. De strepen hebben hetzelfde effect als wolken. Tijdens de coronaperiode zijn er dus weinig vliegtuigen, weinig ‘wolken’ en is er dus meer directe straling van de zon.

De vliegtuigen hebben ook nog op een andere manier effect op de hoeveelheid uv-straling die op onze huid komt. Er vindt namelijk minder luchtvervuiling plaats. Vliegtuigen, maar ook auto’s stoten kleine roetdeeltjes uit, die we aerosolen noemen. In het gewone spraakgebruik worden met aerosolen vaak kleine vochtdruppels bedoeld.

Die aerosolen zijn van invloed op de vorming van wolken. Hoe meer uitstoot, hoe meer aerosolen, hoe meer wolken en hoe zwakker de uv-stralen.

Hoe hoog de factor moet zijn om huidproblemen tegen te gaan?

Welke factor je gebruikt, is niet het meest belangrijk. Het gaat er bij een gemiddelde huid niet zozeer om welke factor je smeert, maar hoe vaak je smeert en welk huidtype je hebt. Of je nu factor 20 of factor 50 smeert, als je maar vaak genoeg smeert. Een lichtere huid, heeft meer bescherming nodig dan een ‘voorgebruinde’ huid. Dus bij een extreem lichte huid is een hoge factor aan te raden.

Op een veilige manier bruin worden zonder dat dit leidt tot huidveroudering? En ben je al wat verkleurd? Dan kun je het beste kiezen voor een lagere factor. Zo word je goed bruin en ben je toch beschermd. De beschermende laag van zonnebrandcrème slijt in een aantal uur en een duik in het water zorgt ervoor dat de laag nog sneller verdwijnt. Het is daarom belangrijk dat je blijft smeren. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 30 minuten optimaal werkt is het verstandig de crème op tijd aan te brengen.

Belangrijke tip!

Het advies van o.a. het KWF is om minimaal te kiezen voor SPF 30 als je gaat zonnen.  Breng de zonnebrand creme regelmatig aan.  Zo ben je er zeker van dat je goed beschermd bent. Het wordt aangeraden om in ieder geval iedere twee uur in te smeren maar het liefst vaker. Gebruik ook altijd voldoende product, want we zijn nog weleens te zuinig! Heb je een huidtype dat snel verbrandt? Dan is een hogere factor natuurlijk altijd beter.

Huidtype 1

(zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)

factor 30-50
Huidtype 2

(licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)

factor 20-30
Huidtype 3

(vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin)

factor 20-30
Huidtype 4

(iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel)

factor 20
Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype factor 30-50

Je vertrouwelijke zonproducten (zonder plastics, nanodeeltjes en chemische zonnefilters) bestellen kan via onze WEBSHOP.

Wil je nog meer tips op het gebied van huidveroudering? Neem dan gerust contact met ons op.

Geniet van de zon, maar doe het verantwoord!
Liefs, Xanne

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Open chat
%d bloggers liken dit: