Je hebt vast weleens gehoord van bindweefsel en een bindweefselmassage. Je weet misschien dat het goed is voor de doorbloeding, maar wat is bindweefsel nu eigenlijk precies en welke functies heeft het?

Je kunt het onderhuids bindweefsel het beste vergelijken met het cement tussen de stenen van een huis. Het bindweefsel verbindt en ondersteund de organen, gewrichten en spieren door ons hele lichaam. Ook beschermt het tegen infecties en leidt het bloedvaten en zenuwen naar onze organen. Het verbindt, ondersteund en beschermt.

WAAR ZIT HET?

Het onderhuids bindweefsel zit verspreid over ons hele lichaam, behalve waar de huid dun is, zoals op de oogleden, tepels, genitaliën en het scheenbeen. Het is een losse weefsel laag tussen de lederhuid en de spieren en bestaat vooral uit vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes.

Bij vrouwen is het bindweefsel meestal uitgebreid rond de dijen, heupen, billen en de middel. Bij mannen doorgaans op de buik en de schouders. Het bestaat dus uit vetcellen, bindweefsel, bloedvaten en zenuwen, maar daarnaast zitten er lymfevaten en haarzakjes in het weefsel. Ook bevat het onderhuids bindweefsel gespecialiseerde zenuwvezels zoals de druksensoren en kleine spiervezels.

FUNCTIE

De vetcellen in het onderhuids bindweefsel zorgen voor warmte-isolatie en slaan vet en energie op. Het bindweefsel fungeert ook als stootkussen en beschermt vitale organen zoals bloedvaten en zenuwen. Het basisweefsel dat zich tussen de cellen en vezels bevindt, ondersteund het transport van zuurstof en voedingsstoffen door de bloedvaten en aangrenzende weefsels.

Problemen

Ons hele lichaam zit dus vol met bindweefsel. Om elke spier, maar zelfs elke spiervezel zit bindweefsel. Bindweefsel wordt ook wel eens ons “afvalcontainer” genoemd. Als organen de afvalstoffen niet meer kwijt kunnen, dan gaat dit zich ophopen in het bindweefsel. Bij spieren kunnen we spreken over verzuring of spierknopen, in de huid spreken we over bindweefselwoekeringen of verklevingen en bij de billen kan cellulite ontstaan.
Daarom is het goed om te letten op onze voeding om bindweefselverklevingen te voorkomen. Maar zitten ze er al? Dan moet je het zo zien, dat een visnet vol met algen zit. Ons bindweefselnetwerk zit dus vol met afvalstoffen. Gelukkig zijn er massages waarbij deze afvalstoffen weer los gemasseerd kunnen worden.

BINDWEEFSELMASSAGE

Door het bindweefsel te masseren, wordt de doorbloeding gestimuleerd. Het bindweefsel bevat immers bloedvaatjes. Doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd, vindt er zuurstofcirculatie plaats. Het zuurstof zorgt er weer voor dat er activatie plaatsvindt en het celvernieuwingsproces in gang wordt gezet. Door die celvernieuwing, wordt het ouderdomsproces vertraagd. Met de celaanmaak wordt er collageen en elastine aangemaakt, dat voor een jong uitziende en soepele huid zorgt.

Benieuwd naar andere behandelingen voor een jonge huid? Kom langs voor een

THUIS BEHANDELEN OF BIJ EEN SCHOONHEIDSSPECIALISTE?

De schoonheidsspecialistes Angela en Xanne voeren de bindweefselmassages uit, maar adviseren ook over het zelf bijhouden met behulp van een SCM massageroller.

Zelf een behandeling uitoefenen zonder enige kennis is niet aan te raden, omdat er enkele technieken aan te pas komen. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat in de juiste richting wordt gemasseerd: naar beneden masseren zorgt ervoor dat de spieren juist gaan hangen. Vraag naar meer informatie over de behandeling of over het eigen gebruik bij een ons in de salon.

PRODUCTEN
SCM Bindweefselmassageroller voor het lichaam

SCM Bindweefselmassage roller voor het gezicht

Voorbeeld van de SCM Massage in het gezicht: